Storheten i hantverket - Made by Hand

Alla mattor som tillverkas i Märta Måås-Fjetterströms ateljé bär på en historia. Bakom varje kvadratmillimeter matta, vävd för hand, ligger ett mänskligt medvetet val. Ingen konstväverska är den andra lik och därför är också varje matta unik.

I en tid då avståndet mellan producent och konsument växer blir vissa frågor allt viktigare: Varifrån kommer min vara? Hur är den gjord och av vem? En matta från Märta Måås-Fjetterström är tillverkad på plats i Båstad av samma hantverkskunniga händer från början till slut. Inslag för inslag, knut efter knut, inget går att hoppa över eller skyndas på – hantverket tar sin tid.

Tolv skickliga konstväverskor arbetar i de stora platsbyggda vävstolarna. Nyanställda väver sida vid sida med de som arbetat på företaget i årtionden för att säkerställa att kunskapen förs vidare från generation till generation.  Vävtekniken, tätheten, materialvalet är noga utprovat under snart ett sekel och en fantastisk skatt att förvalta och utveckla.

I sommarens utställningen får besökare möjlighet att följa processen från skiss till färdig matta, en inblick i det arbete som ligger bakom en matta från Märta Måås-Fjetterström och vad som gör den så unik. Vår förhoppning är att ge svar på den vanligaste frågan till väverskorna: Hur lång tid tar det att väva en matta?


Sommarens utställning är öppen måndag - lördag 12 - 18, till och med 24 augusti